Sportmassage

Wat is Sportmassage?

Als er (bijna) dagelijks gesport wordt, hebben de spieren het behoorlijk zwaar te verduren. Een goede trainingsbelasting, waarin voldoende rust is ingebouwd, is het allerbelangrijkste om overbelastingsverschijnselen te voorkomen. Daarnaast is het verstandig extra aandacht aan ontspanning en herstel te geven. Dus ook sportmassage!

Hoe werkt Sportmassage?

Door het toepassen van sportmassage treden de volgende effecten op:

  • De haarvaatjes in de huid en spieren gaan verder open, waardoor er een duidelijk toename van de doorbloeding optreedt;
  • Doordat de spieren beter doorbloed worden, zullen de gevormde afvalstoffen (o.a. vocht en lactaat) beter worden afgevoerd en wordt spierpijn (zoveel mogelijk) voorkomen;
  • De afvoer van afvalstoffen wordt ook verbeterd door de uitwendige druk van de massage;
  • De spierspanning wordt beïnvloed.

Er zijn verschillende massagetechnieken. Als regel wordt aangehouden dat een sportmassage voor de sporter (tot op zekere hoogte) comfortabel moet zijn.

Wanneer sportmassage?

Massage kan worden toegepast bij vermoeide en stijve spieren. Een sportmassage bij zeer stijve spieren is al snel te hard, waardoor de spieren na afloop nog stijver en pijnlijker aanvoelen. Na afloop van een zware training of wedstrijd kunnen afvalproducten van de spierstofwisseling, zoals vocht en lactaat, zich in de spieren ophopen.

Een herstelmassage bevordert de afvoer van deze afvalstoffen uit de spieren waardoor spierpijn (zoveel mogelijk) voorkomen wordt. Een herstelmassage duurt meestal zo’n 20 minuten.

Samengevat: Sportmassage bevordert het herstel en het moet gezien worden als een aanvulling op de cooling-down en andere herstelmaatregelen.