De positieve werking van buiten trainen!

Fitness

Terwijl sommigen naar de gym gaan voor een killer workout, rennen anderen liever een rondje door de regen of de zon.

Heb je er wel eens bij stil gestaan wat het fysieke en mentale effect is wanneer je binnen of buiten sport?

De sportschool heeft een aantal voordelen. Er zijn openingstijden en het weer is voorspelbaar. De aanwezigheid van verschillende fitness apparaten is ook wel gemakkelijk …..Toch biedt buiten sporten enorm veel voordelen!

Flexibiliteit en coördinatie

In tegenstelling tot de loopband binnen, heb je buiten te maken met wind, regen en verschillende type ondergrond. Hetzelfde geldt voor fietsen. Als je door de stad of het park rent, moet je stenen en voorbijgangers omzeilen en ongelijke paden trotseren die meer flexibiliteit en coördinatie vereisen. Buiten trainen kan ook je reactievermogen en hand-oogcoördinatie in non-fitness situaties verbeteren.

Eigen lichaamsgewicht

We willen allemaal fit en sterk zijn en trainen met je eigen lichaamsgewicht is de ideale manier om dit bereiken. Zo kan een simpele squat effectiever zijn dan de leg press aangezien je niet alleen je bovenbenen traint, maar het ook balans en inspanning van de rest van je lichaam vereist. Vergeleken met de resultaten in de gym, verbruik je buiten meer energie. Dit heeft te maken met een wisselende afstand en snelheid. Je weet buiten nu eenmaal nooit wat je te wachten staat! Misschien is de weg van jouw favoriete rondje ineens opgebroken en moet je de trap nemen. Of laat Moeder Natuur zich van haar slechtste kant zien en kom in je in een plensbui terecht. Je hebt dan behoorlijk wat weerstand waar je in eerste instantie niet op gerekend had, maar wel een enorm effectieve workout

Een goed humeur

De beste reden om buiten te gaan sporten: je ervaart meer dynamiek, plezier, een hoger energieniveau en bevrediging dan wanneer je binnen sport. Naast het feit dat de fysieke inspanning dit gevoel versterkt, helpt zon en frisse lucht ook mee. Vitamine D houdt je energieniveau op peil en zorgt ook voor een goed humeur. Dit is vooral tijdens de wintermaanden erg belangrijk, omdat je dan veel minder buiten komt dan tijdens de zomer. Je verlaagt het risico op stress, depressie en frustratie al door 20 minuten per dag buiten te sporten.

Word één met de omgeving

Als je buiten sport is het makkelijker om te focussen op je workout omdat de omgeving inspirerend is. Wanneer je buiten sport en je de wind door je haren voelt, maak je je hoofd een stuk makkelijker leeg dan in een bedompte sportschool. Hierdoor ben je enthousiaster, is je energieniveau hoger, geniet je meer van je workout en zal je waarschijnlijk langer en vaker sporten. Velen van ons verkeren vooral tijdens de zomermaanden in een fitdipje. Toch hoeft sporten tijdens de zomer absoluut geen last te zijn; zolang je maar een beetje creatief bent! Een park, bos of strand leent zich optimaal voor jouw workout routines tijdens de zomer.

Beloon jezelf na de buitentraining met een ijskoud drankje, op een terrasje of met een frisse duik in het zwembad of ijsselmeermeer.