Sporttrends 2018

fitness-trends-2017Dit worden de sporttrends in 2018

Het American College of Sports Medicine (ACSM) publiceerde dit jaar voor de twaalfde keer de ‘Top 20 Wereldwijde Fitness Trends voor 2018’. De belangrijkste trends van afgelopen jaar zien hun positie bevestigd voor 2018. Wel zien we een lichte verschuiving in de top 5 ten opzichte van vorig jaar. De nieuwe nummer 1 van 2018 is High-intensity interval training (HIIT) gevolgd door Group Training en Wearable Technology. 

Opvallend is de stijging van Group Training van nummer 6 in 2017 naar nummer 2 in 2018. Wearable Technology en Body Weight Training verliezen iets aan populariteit met een derde en vierde plek in 2018 ten opzichte van plek 1 en 2 vorig jaar. Verder kent de top 10  twee nieuwkomers, Fitness programma’s voor senioren (nr 9) en Functional Fitness (nr 10) ten kosten van Exercise is Medicine en Exercise and Weight loss.

HIIT Training

HIIT is al een tijdje niet meer weg te denken in sportland. HIIT bestaat uit korte intervallen en dat zou het effectief maken.

Group training

Er wordt steeds vaker getraind in groepen (meer dan vijf personen). Je zag dit al bij groepslessen zoals Zumba, steps of pilates, maar je ziet nu steeds meer groepstrainingen voor andere sporten. Bootcampen buiten bv….

Wearables

In 2016 stonden wearables op één en dat verandert niet voor 2018. Van actvitiy trackers tot smartwatches en GPS-trackers. Experts verwachten dat de verkoop ervan enorm zal (blijven) stijgen. Hoe de technologie zich de komende jaren zal ontwikkelen, is moeilijk te voorspellen, maar er staat ons ongetwijfeld veel meer te wachten op dit gebied

Trainen met je lichaamsgewicht

Vorig jaar stond deze trend op nummer twee in de lijst. Het grappige is: er wordt al eeuwen getraind met eigen lichaamsgewicht, maar de laatste jaren is het door sportclubs in een nieuw jasje gestoken en wordt het op een andere manier verkocht.

Krachttraining

Krachttraining blijft populair. Een sterker lichaam helpt je vooruit in het dagelijks leven en daardoor zien steeds meer mensen de voordelen van personal training in. Krachttraining is voor iedereen!

Professionals in de sportwereld

Er wordt steeds meer waarde gehecht aan professionals: mensen in de sportwereld met de juiste diploma’s, certificaten en keurmerken.

Yoga

In 2008 stond yoga voor het eerst in de top 20 van sporttrends. Sindsdien wisselt yoga jaarlijks van plaats in de lijst. De sport blijft zich vernieuwen en dat zorgt ervoor dat yoga toch steeds een plaats in de lijst verovert.

Personal Training

Personal training is nog steeds in de trendlijst te vinden.

Fitnessprogramma’s voor ouderen

Met de vergrijzing is het eigenlijk logisch dat er steeds meer fitnessprogramma’s zijn die zich specifiek op ouderen richten. Een ander voordeel is dat ouderen tijd hebben om overdag te sporten.

Functionele fitness

Wat is Functional fitness? Functional fitness is een trainingsprogramma dat sporten spannend, uitdagend, motiverend en vooral leuk maakt voor iedereen! Functional training wordt gegeven in kleine groepen waarbij gestimuleerd wordt om op een natuurlijke manier te bewegen. Denk aan kracht, coördinatie en balans training.

Dit was de top 10!

Small group training

Personal training in groepen tot vijf personen wordt ook nog steeds gedaan. Niet iedereen heeft immers het geld voor een personal trainer. Door een groepje samen te stellen spreid je de kosten en het is een stuk gezelliger.

Buiten activiteiten

Buitensport wordt steeds populairder. Vaak wordt dit gedaan op vakantie of in het weekend, maar er bestaan meer en meer groepstrainingen die zich richten op buitensporten

Gezondheid op de werkvloer

Je brengt een groot deel van je dag door op de werkvloer, daarom is het belangrijk dat je werkplek gezond is ingericht. Er komt steeds meer aandacht voor de gezondheid van werknemers, wat ook goed is voor de productiviteit. Heb jij je baas al gevraagd om een bureau waar je achter kunt staan? Of een stoelmasseur?